Go Back   Starboard Forums > Free Forum > help

Thread: help Reply to Thread
Your Username: Click here to log in
Image Verification
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
9th January 2008 10:58 PM
crazychemical fiberglass is bij mijn weet een registered trademarc en heeft/behoefd geen nederlandse benaming, als je dat toch wil: glasvezel. zeg, we gaan dit ander doen, stuur je vragen eens door naar h_dude45@'heet'mail.com(vertaal 'heet' naar engels, ik heb geen zin dat heel de wereld me gaat mailen). dan hoeven we dit forum niet vol te stauwen met nederlands en dan krijgen we niet op onze donder van de moderators. ps: www.jp-australia.com kijk bij 'products --> details --> technology'
9th January 2008 09:15 PM
Unregistered
de opbouw

ik heb voor de opbouw van de plank al een klein stuk, maar aangezien alles dat ik vind in het engels of frans is, geraak ik moeilijk wijs uit de vaktermen voor de verschillende fasen voor het maken van een surfplank.
dit is mijn deeltje voorlopig over de opbouw:

Zoals reeds vermeld is het polyurethaan een veel gebruikt polymeer bij het vervaardigen van surfplanken. Men maakt soms gebruikt van stukken hout ter versteviging, dewelke men in het midden van de plank aanbrengt.
De schuimlagen zijn verwerkt tot een plank met de vorm van de surfplank.
Deze uit schuimplanken gaan dan naar een vormgever, dewelke ze snijdt en de planken opschuurt.
Hierna worden er enkele lagen “fiberglass” overeen gedaan en krijgt de surfplank nog een wax beurt.
kan er mij iemand nog enkele tussenstappen of elangrijke dingen die ik vergeten ben melden?
(fiberglass staat nog in het engels omdak ik er niet echt een goede nederlandse benaming voor weer)

met vriendelijke groeten.
31st December 2007 02:21 AM
crazychemical ok, ten eerste:
"het bord mag niet twisten in de breedte maar moet kunne buigen in de legnterichting"
redelijk strait forward als je het mij vraagt ...
Stel je neemt een plank, een simpele houten plank en de bedoeling is dat je hem in de lengte richting gaat duwen op een hobbelig oppervlak wat zijn dan de eigenschappen die je plank moet hebben om niet te breken? 1) hij moet de schokken opvangen (niet te stijf zijn dus maar ook geen papierachtige losheid ander kun je er niet op staan) dus hij moet kunnen buigen in lengte richting. 2) als hij in de breedte kan twisten is de bewegingsrichting 'bevuilbaar' want dan kun je immers ervoor zorgen (al dan niet intentioneel) dat je een groter breedte oppervlak achter je sleurt (tis als een snowboard: als je rechtdoorgaat is de breedte van je lijn de breedte vn je board, maak je een bocht dan vergroot je deze breedte en rem je af, je wil niet dat dit kan gebeuren tijdens je ride anders vertraag je en is er nix aan)
Alzo; next: "UV degradatie"
again: redelijk strait forward ... ik ga je niet lastig vallen met technische details (als je die wil moet je maar je cursus fysika vastnemen en naar de Brögliegolflengte zoeken en de constante van planck) maar simpel weg: de uv straling zorgt dat er energie vrijkomt op het boardoppervlak waardoor de stof waarvan het gemaakt is langzaam gaat degradreren door simpele exothermie. Het hangt natuurlijk af van de context waarin de term wordt gebruikt .. dat moet je maar even verduidelijken op een andere manier maar goed ...
next: ook vondt ik: "- Surftech heeft enkele ontwerpen dewelke bestaan uit epoxy surfplanken met een tuflite kern, en een nieuwe generatie epoxy planken met een EPS kern dewelke in drijf en buigingeigenschappen de oude polyurethaan planken benaderen"
hiervoor zul je toch op de website ofzo van surftech terecht moeten want bij mijn weet wordt epoxy alleen gebruikt voor goedkope masten en als reparatie van boards om de simpele reden dat het een nogal zware stof is ... Daarbij, iedere boardproducent heeft zijn eigen techniek van boards produceren. Hier op de website staat al een hele uitleg over hun productie, JP geeft per board die uitleg geloof ik (ik ben altijd te lui om het te lezen) en voorts moet je eens kijken op www.surfspullen.nl, www.windsurf.nl (denk ik) en op de websites van andere boardmerken (jp, rrd, tabou, mistral (oermerk!), starboard zelf, ahd, drops ...)
Als je nog vragen hebt, surfforum.be of beter: surfspullen.nl of je komt hier nog eens langs, ik help je met wat ik kan. Zou wel zo nuttig zijn als je eens op 'windsurfing school forum' gaat zitten in het engels, dan kan Roger (de super guru) je nog beter helpen, das een rot in 't vak
30th December 2007 05:39 PM
student
surfplank

hej,

ik heb een beetje liggen zoeken naar info en ook met dat stuk van de topic, waarvoor dank.
ik ben niet ervaren met surfen dus sommige termen zijn mij nogal onduidelijk.
zoals bevoorbeeld: "het bord mag niet twisten in de breedte maar moet kunne buigen in de legnterichting"

er wordt vaak gepraat over: "UV degradatie"

ook vondt ik: "- Surftech heeft enkele ontwerpen dewelke bestaan uit epoxy surfplanken met een tuflite kern, en een nieuwe generatie epoxy planken met een EPS kern dewelke in drijf en buigingeigenschappen de oude polyurethaan planken benaderen"

zijn er mensen die mij hierbij wat uitleg kunnen geven?

alvast bedankt
5th November 2007 06:42 AM
Unregistered http://www.directwind.com/forum/foru...-de-shape.html

ALs je meer moet weten vraag maar
4th November 2007 11:49 PM
steveC Hi benneke,

I found the following outline put together by Robert very interesting. Unfortunately, I can't read French, but the photos do a great job of outlining some of the pertinent steps in board manufacture. What is notable is that Robert builds his own boards and uses some different methods than what you would find used by production builders like Cobra International. For example, check out how he establishes his rockerline.

http://www.directwind.com/forum/forum-t … shape.html

For some reason the url didn't copy right and appears to be cut short (some parts in blue and others in black). You might want to copy the whole line and paste it up rather than clicking on it. If things don't work well, you can go to the Maui Sails forum and open the thread "Board made by rb".
4th November 2007 09:02 PM
crazychemical haha, ik ga dit rap int NL flikke: elk board wordt afhankelijk van het merk op een andere manier gemaakt. Ook worden, merkafhankelijk, andere materialen gebruikt. Als je gewoon al op de Starboard site cruist zie je al dat er 2 hoofdtypen zijn: wood en technora. Wood is zoals je al kunt inbeelden: hout, technora is synthetisch. Alles met zijn eigen elasticiteit etc . Jp gebruikt een sandwich constructie, terwijl SB met pressing werkt geloof ik. RRD trekt in zn range nog glass-fiber constructions erdoor etc etc .... als je het goed wil doen, raad ik je aan om eens bij de grote merken te kijken en hier ook al bij het 'company' onderdeel. Op surfforum zullen er wel veel geleerden zijn die je kunnen helpen en magazines als Motion kunnen je mss ook verder helpen in het Nederlands!

hopelijk doe je geen examen in engels ...
4th November 2007 08:13 PM
benneke
help

hi there,
I'm from Belgium (my english is not very good), and I'm in the 6 year.
for my final test, I need to give discriptions of the surfboard.
from what materials are they made, elasticity of these materials, how does a surdboard is made: wich progresses are done to become a board...
can somebody help me with these informations?
sites, movies, ...

thanx a lot

(srry for the bad english)

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT +7. The time now is 04:45 PM.