Thread: help
View Single Post
Old 31st December 2007, 02:21 AM   #6
crazychemical
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Zaventem, Belgium
Posts: 352
Default

ok, ten eerste:
"het bord mag niet twisten in de breedte maar moet kunne buigen in de legnterichting"
redelijk strait forward als je het mij vraagt ...
Stel je neemt een plank, een simpele houten plank en de bedoeling is dat je hem in de lengte richting gaat duwen op een hobbelig oppervlak wat zijn dan de eigenschappen die je plank moet hebben om niet te breken? 1) hij moet de schokken opvangen (niet te stijf zijn dus maar ook geen papierachtige losheid ander kun je er niet op staan) dus hij moet kunnen buigen in lengte richting. 2) als hij in de breedte kan twisten is de bewegingsrichting 'bevuilbaar' want dan kun je immers ervoor zorgen (al dan niet intentioneel) dat je een groter breedte oppervlak achter je sleurt (tis als een snowboard: als je rechtdoorgaat is de breedte van je lijn de breedte vn je board, maak je een bocht dan vergroot je deze breedte en rem je af, je wil niet dat dit kan gebeuren tijdens je ride anders vertraag je en is er nix aan)
Alzo; next: "UV degradatie"
again: redelijk strait forward ... ik ga je niet lastig vallen met technische details (als je die wil moet je maar je cursus fysika vastnemen en naar de Brögliegolflengte zoeken en de constante van planck) maar simpel weg: de uv straling zorgt dat er energie vrijkomt op het boardoppervlak waardoor de stof waarvan het gemaakt is langzaam gaat degradreren door simpele exothermie. Het hangt natuurlijk af van de context waarin de term wordt gebruikt .. dat moet je maar even verduidelijken op een andere manier maar goed ...
next: ook vondt ik: "- Surftech heeft enkele ontwerpen dewelke bestaan uit epoxy surfplanken met een tuflite kern, en een nieuwe generatie epoxy planken met een EPS kern dewelke in drijf en buigingeigenschappen de oude polyurethaan planken benaderen"
hiervoor zul je toch op de website ofzo van surftech terecht moeten want bij mijn weet wordt epoxy alleen gebruikt voor goedkope masten en als reparatie van boards om de simpele reden dat het een nogal zware stof is ... Daarbij, iedere boardproducent heeft zijn eigen techniek van boards produceren. Hier op de website staat al een hele uitleg over hun productie, JP geeft per board die uitleg geloof ik (ik ben altijd te lui om het te lezen) en voorts moet je eens kijken op www.surfspullen.nl, www.windsurf.nl (denk ik) en op de websites van andere boardmerken (jp, rrd, tabou, mistral (oermerk!), starboard zelf, ahd, drops ...)
Als je nog vragen hebt, surfforum.be of beter: surfspullen.nl of je komt hier nog eens langs, ik help je met wat ik kan. Zou wel zo nuttig zijn als je eens op 'windsurfing school forum' gaat zitten in het engels, dan kan Roger (de super guru) je nog beter helpen, das een rot in 't vak
__________________
Haiko, AKA crazychemical
crazychemical is offline   Reply With Quote